preskoči na sadržaj

Salezijanska osnovna škola

 > Naslovnica
Vijesti

Trajna formacija djelatnika katoličkih škola u Hrvatskoj

Autor: Ivana Mokri, 9. 4. 2016.

Pod temom "Duh i duhovnost učitelja i djelatnika katoličke škole" okupilo se oko 400-njak učitelja i djelatnika katoličkih škola sa svojim ravnateljima u Zagrebu 9. travnja, u dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na godišnjem stručnom usavršavanju u organizaciji Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Među njima bili smo i mi učitelji i djelatnici iz Salezijanske osnove škole sa svojom ravnateljicom.

Na početku susreta sve prisutne ravnatelje, učitelje i djelatnike pozdravio je mons. Antun Škvorčević, biskup požeški i predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. 

U svom uvodnom govoru sve prisutne pozdravio je i u ime svih biskupa koji su minulih dana imali svoje plenarno zasjedanje. Naglasio je kako je učitelj u katoličkoj školi najvažnija "karika" za njezin identitet, a pojasnio je i kako naziv katolički nije ideološki predznak, pa da bi škole, kako rekoše neki, bile svjetonazorske. Naziv katolički je vrijednosni naziv. To znači kada govorimo o učitelju, katolički učitelj nije neki ideološki, nego vrijednosni učitelj, Isusov vrijednosni učitelj. Isus je cijelim svojim životom živio svoju položenost za čovjeka, za čovjeka kao biće koje je Bog smislio; za čovjeka kao biće slobode, za čovjeka kao biće muško i žensko; za čovjeka kao biće moćno ljubiti; za čovjeka kao biće muško i žensko; koje je u zajedništvu bračne ljubavi postavljen na Božju razinu kreativnosti, na njegovu razinu stvaranja; da je on sustvaratelj Božji. Pročitavši ulomak iz evanđelja "Jedan je učitelj vaš, Krist Gospodin" upitao je sve prisutne "Koliko je on za mene kao učitelja Učitelj?"

 

Nakon uvoda uslijedila su predavanja doc. dr. sc. Darija Tokića pod naslovom Vodstvo Duha Svetoga u življenju odgojiteljske duhovnosti te predavanje doc. dr. Nike Bilića pod naslovom Milosrdni Učeitelj – Biblijski uzori učitelja i djelatnika u katoličkoj školi.

Nakon predavanja u poslijepodnevnom dijelu učitelji i djelatnici imali su rad po skupinama na temu Katolička škola i kurikularna reforma te radionicu na temu jutarnjih predavanja u kojima su imali priliku prema pripremljenim pitanjima podijeliti međusobno svoja razmišljanja.

 

Susret je zaključen Misnim slavljem kojeg je predslavio mons. Škvorčević u koncelebraciji 13 prisutnih svećenika, većinom ravnatelja katoličkih škola.

Ivana Petrak
Tražilica
Oglasna ploča
Korisni linkovi

KORISNI LINKOVI

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Salezijanska osnovna škola / , Zagreb / www.os-salezijanska.skole.hr / ured@os-salezijanska.skole.hr
preskoči na navigaciju