preskoči na sadržaj

Salezijanska osnovna škola

Četvri razred - učiteljice: Valentina i Ljerka
3. RAZRED (ŠKOLSKA GODINA 2017./2018.)
 

ZNANSTVENI PIKNIK

25. svibnja za vrijeme Produženog boravka otišli smo do Jaruna kako bismo sudjelovali na Znanstvenom pikniku. Imali smo na raspologanju samo 2 sata, ali dobro smo ih iskoristili te posjetili puno zanimljivih štandova. Svašta smo naučili i odlično se zabavili. Posebno ćemo pamtiti pljusak koji nas je uhvatio na samom kraju pa smo tako morali čekati naše roditelje da nas pokupe na Jarunu umjesto u školi.

          

                                

TAMBURICA I ORGULJE

Josip Meštrić gost je koji nam je već dobro poznat. Prošle godine posjetio nas je kako bi nam u Oratoriju zasvirao tamburicu. Pošto smo mu mi jako drag razred došao je ponovo s tamburicom i odsvirao nam nekoliko zagorskih pjesama. A budući da je Josip završio srednju glazbenu, instrument orgulje, s nama je rado pošao u crkvu gdje nam je zasvirao na našim orguljama.

    

HARMONIKA

Mirjam i Karol predstavili su nam haromoniku i melodiku. Kako smo upoznali harmoniku red je bio da nam dođe i gost koji će nam je zasvirati. Tako nam je u goste došla Ana Šeremet. Kada je  zasvirala harmoniku, svima nam se pojavio veliki osmijeh na licu. Zajedno smo zapjevali dobru nam poznatu pjesmu „Ima jedna duga cesta“, a potom i sami probali svirati harmoniku. Zaključili smo da nije nimalo lako svirati taj veliki instrument te stoga još jednom zapljeskali našoj gošći koja nam je došla čak iz Zagorja kako bi nam zasvirala.

                                     

KLAVIR I ORGULJE

Tea i Stefano predstavili su nam kraljicu instrumenata - orgulje te klavir. Njihova prezentacija bila je posebna jer je sadržavala fotografije njih kako sviraju te instrumente. Oni su se naime zaista potrudili te vidjeli istrumente uživo te nam onda ispričali o njima.

 

UDARALJKE!
Danas je bilo veselo za vrijeme predstavljanja instrumenata. Emanuel i Lucija predstavili su kahon i različite vrste bubnjeva. Iznenađenje je bio afrički bubanj koji su donijeli te kojeg su svi učenici mogli isprobati svirati.
 
                                                                                                                        
 
JOŠ PUHAČKIH INSTRUMENATA!
Taman kad smo pomislili da smo upoznali sve puhačke instrumente Gabrijel Ćutuk i Gabriel Katić uvjerili su nas da nije tako napravivši  plakat o saksofonu i trombonu. Kao i sve do sad ova prezentacija bila je odlična. Budući da naš Stefano svira saksofon, sigurni smo da će ga jednom prilikom donijeti i pokazati nam uživo kako se on svira i kako zvuči.
 
                                                                                                             
 
I DALJE SVIRAMO I PJEVAMO :) 
I dalje upoznajemo instrumente! Nakon što su nam Frane i Rafael predstavili klarinet i obou, a Mihael i Petar flautu i trubu došli su nam i gosti svirači koji su nam omogućili da neke od navedenih instrumenata čujemo. Tako nam je Karlo Vlahek, student 1. godine Glazbene akademije predstavio trubu, a Jana Nižetić flautu. Puhački instrumenti su nas oduševili, a iznenađenje nam je priredila i naša učenica Lucija koja nas je počastila svojim umijećem u sviranju flaute.
 
                                               
 
 
 
ZNANSTVENE ČAROLIJE PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKOG FAKULTETA
 
U subotu 24. ožujka 2018. sudjelovali smo na radionici o voću i povrću koju je organizirao Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Tog jutra sam dolazak na PMF nas je impresionirao, a kad smo shvatili da ćemo raditi u pravom laboratoriju bili smo jako uzbuđeni. Prije početka rada morali smo staviti zaštitne naočale te pregače kako bismo zaštitili svoju odjeću. Naučili smo puno toga i osjećali se poput pravih kemičara izvodeći različite pokuse. Naše voditeljice pohvalile su nas za dobar rad i na kraju podjelile nam diplome.
 
                
        
 
POSJET GITARISTA NIKOLE ŠRAJBEKA
 
Nikola Šrajbek student je gitare na Glazbenoj akademiji i ovaj tjedan došao nam je predstaviti upravo taj instrument. Pokazao nam je način na koji treba sjediti za vrijeme dugog vježbanja gitare, odsvirao nam skladbu koju je naučio još u osnovnoj glazbenoj školi te nam objasnio od kojih djelova je gitara sastavljena. Zamolili smo ga da nam odsvira neku dječju pjesmu te smo tako zajedno s njim otpjevali pjesmu „Kad si sretan“.
 
           
 
 

VRIJEME JE ZA GITARU I TAMBURICU

Mislili smo da sve znamo o gitari i tamburici, no Viktoria i Sara uvjerile su nas svojom prezentacijom da tome nije tako. Ovoga tjedna naučili smo da postoji gitara sa čak 12 žica! Pošto u razredu imamo 3 gitarista jako se radujemo ovotjednom gostu sviraču.

 
POSJET VIOLONČELISTICE VANDE
 
Ovog četvrtka u goste nam je stigla violončelistica Vanda Janković. Odmah nas je oduševila odsviravši tek nekoliko tonova na violončelu. Kada nam je odsvirala skladbu poznatog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha, nitko nije ostao ravnodušan. Tražili smo naravno da nam opet svira! Vanda je bila strpljiva i odgovorila na sva naša pitanja, ali i potaknula sve koji sviraju neki instrument da vježbaju čim više, jer vježbanjem jednog dana mogu postati pravi glazbenici, baš poput naše Vande.
 
 
UPOZNALI SMO NOVE GUDAČKE INSTRUMENTE!

Nakon violine i viole, na red su stigli violončelo i kontrabas. Tako su nam Ivan Karol i Veronika ispričali mnogobrojne zanimljivosti o tim instrumentima, ali i obogatili naš razred za jedan novi plakat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POSJET VIOLINISTICE ANE NAŠEM RAZREDU
 
U četvrtak, 8.ožujka, posjetila nas je studentica Glazbene akademije u Zagrebu, Ana Pavković. Ana svira violinu te nam je došla predstaviti taj instrument. Odsvirala nam je nekoliko skladbi  i uživo pokazala dijelove violine. Nakon odgovaranja na mnoštvo pitanja, Ana je upitala nas koju pjesmu jako volimo? Jednoglasno smo odgovorili da je to pjesma Gospode ja tako trebam. Ana nas je iznenadila i odsvirala nam tu pjesmu, a mi smo ju podržali pjevanjem i na kraju velikim pljeskom. Zaželjeli smo joj puno sreće u daljnjem studiranju i uručili joj zahvalnicu koju smo naravno sami izradili. Već sad radosno iščekujemo idući tjedan kada ćemo upoznati novi instrument i družiti se sa nekim novim glazbenikom.
 
 
GLAZBENI INSTRUMENTI

U ponedjeljak 5. ožujka 2018., započeo je naš projekt „Glazbeni instrumenti“. Prve su led probile naše učenice Ema i Marija. One su nam predstavile 2 gudačka instrumenta: violinu i violu. Puno smo naučili i jedva čekamo četvrtak kada ćemo imati prilike uživo čuti violinu!

 
SNJEŽNE RADOSTI

Čim je pao prvi snijeg iskoristili smo priliku da uživamo u snježnim radostima. Iako smo bili poprilično mokri pri povratku u razred, nije nam to nimalo smetalo - ako nas vrijeme posluži i snijeg ostane, isto ćemo ponoviti i sutra!

 

   

    

 
 
ŠKOLA U PRIRODI SLJEME
 

Učenici 3. A razreda sa svojim učiteljicama boravili su u Domu Crvenog križa na Sljemenu od 25. 9. do 29. 9. 2017.

U Školi u prirodi sadržaji svih nastavnih predmeta bili su povezani. Boravak u prirodi iskoristili smo za razgovor o jeseni i opisivanje krajolika, orijentirali se pomoću prirodnih obilježja, pjevali vesele pjesme i rekreirali se. Tolerancija, zajedništvo i prijateljstvo među učenicima dolazili su do izražaja svakim danom. 

Tijekom dana učenici su marljivo učili i sudjelovali u radionicama. Posjetio nas je član Gorske službe spašavanja koji je približio učenicima djelatnost službe. Policijska službenica osvježila im je znanje o ponašanju u prometu te ih povela na poligon gdje su mogli na biciklu pokazati što su naučili. Član Spasilačke službe naučio ih je pravilima ponašanja na vodi a liječnica ih je upozorila o važnosti higijene i zdrave prehrane. Večer je bila rezervirana za druženje i zabavu. Učenici su sudjelovali na karaokama, imali večer ludih frizura, ples pod maskama i pidžama party.  Posjetili smo rudnik  Zrinski, Činovničku livadu, TV – toranj i kapelicu Majke Božje Sljemenske.

Blagoslov i molitva pratili su nas tijekom cijelog boravka na Sljemenu.

Učenici su se vratili svojim obiteljima puni dojmova i sa željom da sve ponove.

      

 

   

   

 

   

PREDSJEDNIČKI IZBORI

I ove godine u našem razredu održani su izbori za predsjednika i zamjenika predsjednika te za blagajnika razreda. Učenici su trebali osmisliti vlasiti slogan zašto bi baš on/ona trebao/trebala biti predsjednik/predsjednica. Nakon izrade plakata sa sloganom učenici su pokazali svu svoju kreativnost pri predstavljanju. Uz mnoštvo smijeha i zabave završilo je predstavljanje te su učenici krenuli na glasanje. Demokratskim putem za predsjednicu razreda izabrana je Veronika Antolović, njezina zamjenica je Ana Stilinović, dok je na funkciji blagajnika ostavljen prošlogodišnji blagajnik Emanuel Vidović. Svi ostali kandidati prijateljski su čestitali Veroniki i zaželjeli joj sreću i uspješan rad tokom cijele školske godine. 

                           

 

ZAIGRAJMO ZAJEDNO DO NOVE POBJEDE!

Još jedni ljetni praznici su završili. Neki će reći da su prebrzo završili, dok će drugi reći da su predugo trajali i da su se jedva zaželjeli školskih klupa. Bez obzira kako su praznici prošli, svi smo se okupili 4. rujna 2017. u našoj maloj školi. Učiteljice su nas ponovo iznenadile i ukrasile naše vrata. A u učionici nas je dočekala i poruka dobrodošlice. Kako je sve to izgledalo pogledajte na fotografijama i navijajte za nas kako bi i ovu školsku godinu završili pobjedom!

        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. RAZRED (ŠKOLSKA GODINA 2016./2017.)
BAJKE I PROLJEĆE
 
Kako nacrtati da proljeće započinje 21. ožujka i što to točno znači okopavanje biljaka? Kako bismo ponovili sve što smo naučili o novom godišnjem dobu, ovaj put smo igrali jednu dobro poznatu igru Pictionary i jako u tome uživali.
U ovom mjesecu smo pokazali kako i lektire mogu biti zabavne i zanimljive. Kako bi što bolje pokazali svoje razumijevanje Poštarske bajke,uz pomoć grupnog rada i zajedničkih snaga, napravili smo prava mala remek djela.​
 
     
 
     
 
ZABAVNA MATEMATIKA: Potapanje brodova, izbjegavanje zmija i ostale nemoguće misije

Stajati na jednoj nozi, skakati u dalj i rješavati teške matematičke zadatke i sve to U ISTO VRIJEME? To je bio samo početak naših muka. No, mi smo pravi mali matematičari i ništa nas nije moglo omesti u ponavljanju množenja i dijeljenja: ni ljute zmije, ni dobro sakriveni brodovi koje smo trebali potopiti, pa čak ni brojevi koje smo morali tražiti povećalom!  

                                                                       

         

 

TKO PJEVA, DVOSTRUKO MOLI!

U srijedu, 8. ožujka, u posjet nam je došla tajnica naše škole, Jasna Bajer. Budući da često slušamo Božju pobjedu tijekom pisanja zadaća, bili smo oduševljeni kad smo saznali da će ona pjevati i svirati s nama. Naše druženje bilo je kratko, ali veoma radosno. Otpjevali smo 2 pjesme: Jerihonske zidine i Gospode, ja tako trebam. Tajnica Jasna pohvalila je naše pjevanje i odmah je pao i dogovor kako ćemo je opet pozvati, čim naučimo neke nove pjesme. 

 

MALI MATEMATIČARI

Tablicu množenja naučiti je lako! Samo trebamo biti pažljivi i paziti da ne probudimo zmaja koji spava. Dok on mirno spava mi ćemo stavljati ciglu po ciglu i izgradit ćemo pravi dvorac. Dvorske lude nas pokušavaju smesti, ali mi se ne damo! Svima ćemo pokazati da smo mi pravi mali matematičari. 

        

PRAVI MAJSTORI!

Slobodno vrijeme rado provodimo vani, na svježem zraku. Neki to vrijeme vole iskoristiti za trčanje, drugi za igranje nogometa, a neki od nas i građenje. Tako svaki dan na našem dvorištu izniknu novi „minigradovi“, kako ih mi od milja zovemo. Nama to građanje stvara veliko veselje pa se nekad i previše uživimo i svoje roditelje razveselimo blatnjavom odjećom i obućom smiley

 

             

 

ZNANSTVENI PIKNIK

23.9. 2016. posjetili smo Znanstveni piknik. Tramvajem smo doputovali do daleke Dubrave, a zatim smo vidjeli zaista puno zanimljivih sadržaja. Nakratko smo postali geodeti, zubari, kemičari, elektrotehničari i istraživači. Izrađivali smo origamije, zatvorenih očiju izrađivali dane predmete, rukovali sa malim robotićem Wallijem i još mnogo toga. Bio je to jedan prekrasan dan. Umorni, ali sretni i puni novih saznanja vratili smo se u školu gdje su nas već nestrpljivo čekali naši roditelji.

           

      

VESELI POVRATAK U ŠKOLSKE KLUPE!

Nakon dugih ljetnih praznika vratili smo se u školske klupe! Moramo priznati da nam je nedostajala naša mala škola, prijatelji iz razreda, ali i učiteljice. Posebno su nas iznenadila šareno ukrašena vrata našeg sada već 2. razreda. Iznad mora punog ribica pisalo je: Svi smo mi različite ribice, ali u ovom razredu plivamo zajedno! Upravo to ćemo nastaviti činiti u ovom 2. razredu. Plivat ćemo zajedno, pomagati jedni drugima i postati još bolji prijatelji! 

Nek nam je svima sretna i blagoslovljena ova nova školska godina.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Korisni linkovi

KORISNI LINKOVI

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Salezijanska osnovna škola / , Zagreb / www.os-salezijanska.skole.hr / ured@os-salezijanska.skole.hr
preskoči na navigaciju